Boen Gård

Langs den flotte Topdalselva i Kristiansand finner du Boen Gård. Denne herskapelige lystgården har en historie som går helt tilbake til 1520. Eiendommen har vært i både kong Christian II og senere dronning Sophie Amalie av Norge og Danmarks eie. I dag er Boen Gård åpen for besøkende, med overnatting, selskapslokaler, en flott restaurant og med aktivitetstilbud som laksefiske og golf i nærområdet.

Tovdalselva er en av Norges beste lakseelver og har vært en kjent elv for laksefiske helt siden kong Christian II eide eiendommen. I dag tiltrekker elva seg laksefiskere fra fjern og nær. Det var med andre ord en viktig jobb med krav om høy presisjon og god planlegging da vi ble bedt om å bore en elvekryssing under Tovdalselva i forbindelse med at Boen Gård skulle bygge en ny hotelldel.

Utfordringer med hardt fjell og dårlig sikt

Elvekryssingen ble utført som styrt bananboring i fjell på 180 meter. På det dypeste var vi 12 meter fra vannflaten. Det var et ekstremt hardt fjell, og til sammenligning var inndriften på dette fjellet på ca. 30 % av det vi får til i normalt hardt fjell.

Det første forsøket som vi gjorde var en kryssing på 120 meters lengde og 8 meter dybde. Før vi utførte boringen måtte vi undersøke bunnen med dykkere, men det var ikke mulig å skille mellom stein og fjell på havbunnen. Derfor måtte vi ta en sjanse på dybde når vi foretok første boring. Dette resulterte i at vi kom ut i løsmasser i elvebunn.

Vi klarte å løse utfordringen ved å vri boringen, slik at vi kunne bore 180 meter, og dermed komme dypt nok på siste forsøk.

 

 

Arbeid med hensyn til nærområdet og miljø

Når man bygger ny hotelldel er det mange elementer som skal på plass før man kan ta imot gjester. I området på den siden av elva som ligger er det gammel og lite utbygd infrastruktur fra før. Boring under elva var derfor nesten den eneste muligheten som var. Borevann og minirenseanlegg er ikke noen optimal løsning på noen måte. I Dagens samfunn er også fibertilknytning nærmest en selvfølgelighet.

Vi i Holland Boring har som mål å utføre alle oppdrag på en så miljøvennlig og bærekraftig måte som mulig. Tovdalselva er en av Norges beste lakseelver, og det er den fortsatt, også etter at vi var ferdig med vårt arbeid. Fisken ble uberørt av boringen, og under arbeidet kunne vi se laksen vake på utsiden av vinduet på boreriggen!Ta turen og sjekk selv!

Vi anbefaler alle på det sterkeste å ta turen til Boen Gård om man er i Kristiansand. Hotellet er det perfekte sted for en avslappende helg i flotte omgivelser, både for ivrige laksefiskere og for de som bare vil ta det med ro og nyte late dager. Restauranten tilbyr særdeles gode måltider med friske og lokale råvarer!